Świetna włoska kuchnia
Chcesz smacznie zjeść? Spośród licznych alternatyw, jakie daje kuchnia europejska na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie smaki
Typowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne włoskie potrawy
Makarony są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do makaronu. Nowa restauracja na mapie Krakowa Ryby, dodatki mięsne i przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, tortellini, minestrone i szeroki wybór deserów – np. granita czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film