Chcesz wiedzieć, w jaki sposób zrobić autentyczną włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zaznajomienie się z szefami kuchni z perfekcyjnych pizzerii w Rzymie. Jeśli jednak nie planujesz być w Rzymie, najbliższą najlepszą opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś znacznie więcej, aniżeli tylko jej podstawą -jest tym, co przynosi pizzy jej strukturę, łączy smaki oraz – jeśli poprawnie zrobione – może spowodować, że poczujesz się jakbyś w istocie trafił do Włoch.
Włoska restauracja przy Rynku
Ale najpierw: trochę o pizzy we Włoszech …
Sztampowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem kultowym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były jednoznacznikiem. Na początku stosowano zasadę – im prostsza pizza, tym poprawniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli i oliwy z oliwek.
Ewidentnie, włoskie jedzenie jest wybitnie regionalne, też jeśli chodzi o pizze. Jedna zasada jednakże jest wszędzie taka sama: każda oryginalna włoska pizzeria ma być zawsze preparowana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet zgodnie z prawem nazywać się pizzerią!
Czym znamionuje się włoska pizza?
Podobnie jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest najlepsza oraz w największym stopniu autentyczna – gdy jest świeża, obejmuje lokalne składniki.
Co jest potrzebne prócz pieca, żeby zrobić włoską pizzę?
• 600 ml ciepłej wody,
• 1 kg mąki,
• 2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży lub ewentualnie 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
• 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.
W następnej kolejności pora na ukochane akcesoria, choć można trzymać się również wyżej wymienionej klasyki. Najporządniej również gotową pizzę podać typowo po włosku – czyli ozdobić kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego żadnego sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, ogromnej jakości.